Spejderåret

Aktiviteter som strakte sig over hele året, typisk fra august til juli. Første gang 1956-57? Kilde: "-en saga grøn" samt tillægget.

1956/57 - Pioneråret

Baden-Powell blev født den 22. februar 1857, og i 1907 prøvede han for første gang sine ideer om spejderarbejde i lejren på Brownsea Island. Spejderbevægelsen havde altså både en 100 årsdag og et 50-års jubilæum at fejre i 1957. Korpsåret blev kaldt Pioneråret.

1958/59 - Det primitive år

Ulve og spejderudvalget leverede stof til 4 kvartalsopgaver. Ved kvartalets slutning blev der udleveret et lædermærke.

1. kvartal: Patruljer primitiv ildtænding og madlavning. Flokke woodcraft.

2. kvartal: Patruljer sporafstøbning og woodcraft. Flokke hjælp i hjemmet, jule good-turn og frimærkeindsamling.

3. kvartal: Patruljer handicraft. Flokke Tegning og modellering.

4. kvartal: Patruljer vildmarkslejr. Flokke fysisk træning.

1959/60 - Vandreåret

Patruljerne skulle fremstilleen udsmykket vandrestav, og trave 100 km på mindst 4 ture i løbet af året og skære ring i staven for hver 10 km.

Samtidigt blev der lagt op til korpslejr syd for Århus i juli 1960 med 50 km tropsvandringer med stav og kærre som lejrens 3 første dage. Under korpslejren vil alle som har gennemført aktiviteten få tildelt et synlig bevis/mærke. Førermeddelelser bragte forslag til hike i 10 forskellige landsdele. Nyt spejderduelighedstegn: Vandremærket. Ingen aktiviteter for flokkene.

1960/61 - Vær beredt-året

Vær beredt-året appellerede til den indre holdning: hjælpsomhed. En jubilæumsmønt, som alle i korpset fik, enten ved hjemrejsen fra korpslejren eller senere, skulle minde om den dagelige good-turn: fra venstre til højre bukselomme, når dagens gode gerning var gjort.

Mønten går under navnene: Jubilæumsmønten, Goodturn-mønten, Vær Beredt mønten.

I september 1960 blev "Tjen-en-femmer-ugen" for første gang gennemført af de 4 store spejderkorps i fællesskab. Navnet var "Spejderhjælpen. Rask børn hjælper syge børn".

1961/62 - Op til standard-året

"Op til standard" var Gilwell Parks udtryk for tilfredstillende præstation, som lagde grundlaget for spejderårets program. En opgave pr måned at løse Op til standard. Eksempler: Mindst 1 døgn i telt eller biuark. Patruljens materiel Op to standard. Mindst 7 spejdere i patruljen. Også til ulveflokkene var der op to standard opgaver. Instruktive artikler i Væbner og førermeddelelser fulgte månedens opgaver op.

1962/63 - Duelighedstegnenes år

Dette spejderårs program bestod simpeltheden i arbejde med arbejdsgrenenes store udbud af duelighedstegn. Gennem et pointsystem var der mulighed for patruljevis eller bandevis at erhverve "Egeblad" i bronce, sølv eller guld, efterhånden som patruljen/banden nåede et bestemt niveauaf tagne duelighedstegn. Væbneren bragte spejderåret igennem instruktive artikler om et stort antal duelighedstegn.

Der blev uddelt 4008 duelighedstegn i løbet af dette spejderår.

1963/64 - Rolandåret

Rolandåret tog som rolandlejre og rolandprøve navn efter Roland Philippe, den engelske spejderleder, som i spejderbevægelsens første år fastslog patruljesystemet som spejderarbejdets grundlag og patruljelederens indsats som afgørende for spejderarbejds kvalitet.

Man arbejdede meget med stabspatruljer, hvor tropsføreren var patruljefører, tropsassistent som patruljeassistent og patruljelederne var medlemmer.

Det praktiske indhold i rolandåret var 4 kvartalsprogrammer med pionering, orientering, landspatruljeturnering og primitiv lejrsport.

1964/65 - Jungleår og pionerår

For første gang var der et ulveunge-år med et andet team end spejderåret. Det blev jungleåret med kvartalsprogrammer til flokarbejdet i en fantasi ramme ud fra junglen i Indien, sådan som "menneskeungen" Mowgli oplever den i Kiplings Kunglebog.

Spejderårets program var pionering - til vands, til lands, i luften og på lejr. Det sidste som en optakt til aktiviteterne på korslejren 1965.

1965/66 - Ta´ på tur-året

Det var et blødt oplæg til et spejderår uden store korpsbegivenheder, som blev givet med titlen "Ta´ på tur". Det begyndte med Flyvende Start for stabspatruljer i august, og så bragte kvartalsprogrammerne VUF og Et Trin Op ligesom Væbneren året igennem en lang række forslag tilture med særlige emern, f.eks. lejr-, cykel-, sporings-, teepee-, by-, og tivoli(pioner)- ture.

1966/67 - 

Søger info


1967/68 - Danmarksåret

Søger info


1968/69 - Gør det selv året

Der arbejdes indenfor handicraft duelighedstegnene, lejrsport, kunster, træsløjd, sporjæger, tovværk, brandværn, vandre, kok og idræt.


1969/70

Det kommende spejderår vil ikke blive navngivet som tidligere spejderår, men det betyder ikke, at spejderudvalget vil ophøre med at udarbejde idestof. Blot mener vi, som så ofte tidligere fastslået, at idestoffet ikke er autoriteternes diktat, men et idesupermarked.

Traditionelt har vort idestof været bygget delvis over en ramme (spejderårets navn) og delvis over duelighedstegnenes arbejdsstof. Man har ofte følt, at duelighedstegnene dækker over et snævert og stærkt begrænset område, så derfor er der opstået et behov, for nogle mere omfattende aktivitetsmuligheder. 

I det kommende spejderår, vil idestoffet blive samlet i noget, som bliver kaldt Patruljeprojekter. Tanken med patruljeprojekterne er, at patruljen i fællesskab leder projektet, men at det enkelte patruljemedlem efter evne og interesse engagerer sig inden for projektets rammer.

1970/71 - Et internationale år

Man tog Verdensspejdermærket i brug, som blev godkendt af verdenskonferencen i Helsinki i august 1969.

Der arbejdes med venskabstroppe. Hvis man ikke har en, så skulle man finde en.

1971/72 - 

Søger info


1972/73 - 

Søger info


1973/74 - 

Søger info


1974/75 - 

Søger info


1975/76 - Træningsåret

Der arbejdes med det nye træningssystem.

1976/77 - Ud i Naturen

Søger info


1979/80 - 

Patrulje-projekt: Humleprojektet eller korpslejrprojektet


1980/81 -

Patrulje-projekt: Robinson Crusoe


1981/82 - Handicap året

Over hele landet er der, i anledning af, at 1981 er officielt handicap år, nedsat komiteer og grupper. De prøver på mange forskellige måder at gøre opmærksomhed på handicappedes problemer.


1982/83 - Sierre Leone år ?

Søger info


1983/84 -

Søger info


1984/85 - 

Søger info

1985/86 - 

Søger info


1986/87 - 

Søger info


1986/88 - Ta-på-tur-året

Korpstemaet 1986-88 var "Ta´på tur". På landsmødet i 1986 blev det slået fast: "Jo flere ture om året, jo flere medlemmer i enheden" og "Friluftsliv er korpsets vigtigste arbejdsform".

Projektet blev 2-delt: Spejderåret 1986-87 blev brugt til at motivere udvalg, distrikter, divisioner og alle aktive ledere ved indlæg og aktiviteter på møder, stævner og kursus, begyndende med "Flyvende start for korpsfolk" i sept 1986. I foråret 1987 besøgte 21 instruktører ledermøder i samtlige divisioner for at oplyse og motivere om friluftsliv og oplevelsespædagogik i almindelighed og projektets 2. del i særdelshed: Ta´ på ur-året august 1987 - juli 1988.

Materialet bestod af lysbilledeserie, 5 idéhæfter og et 10-turs klippekort, hvor 7 klip beød erhvervelse af et særligt aktivitetsmærke. Spejderforlaget udgiver "På vandring".

1988/89 - Naturåret

I august 1988 udkom GRÆS til alle bævere, ulve, juniorspejdere og spejdere som en instruktionsbog på 64 sider i lommeformat: "Lomme-GRÆS" - min egen naturbog" med aktivitetsforslag i forskellige sværhedsgrader til hver måned i året. Hver gruppe fik 2 pr medlem, samt en ledervejledning. Ideen var, at de ekstra eksemplarer skille gives til en kammerat sammen med indbydelse til enhedens næste møde.

Nyt aktivitetsmærke blev indført: Natur-spejd, som måtte bæres af den, der havde arbejdet med 9 af årets 12 aktiviteter.

1989/90 - Spejderlivet

Aldrig har spejderarbejdet stået så stærkt i Danmark, blev der sagt i Danmarks Radio i forbindelse med DDS´ lejr Blå Sommer. I vores eget korps skal vi da også sætte fokus på spejderlivet i det kommende år, da vi skal forberede os vores egen største korpslejr ved Holbæk i 1990.

Der er blevet sendt 5 små hæfter ud til grupperne med aktivitetsforslag: Nataktiviteter, pionering, primi, patruljesammenhold og vandaktiviteter.

1990/91 - Bandorjuri år ?

Søger info


1996/97 - Friluftsåret

Søger info

2001/02 - Det internationale møde

Søger info - er det spejderår ?